Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon Туризмът и екзотичните животни

Все по-модерно е да се отглеждат екзотични животни като домашни любимци. Тъй като тези животинки ( паяци, змии, рептили, маймунки и големи котки ) не се показват пред обществото, можем само да гадаем как ги отглеждат стопаните им. Добре или зле – остава скрито зад стените на дома.
fox_4    Има и други екзотични животни, които са принудени от стопаните си да си вадят хляба по плажовете на Черноморието. Няма жител и турист покрай морето, които да не са видели поне веднъж змия, обвили ръката на някой, който шумно ви предлага да погалите боата, а друг ви прави снимка за спомен. Това е на пръв поглед невинна атракция за туристите, която обаче носи огромно страдание  на  „артистите” и немалка печалба на стопаните им.

„ Aртистите по принуда” са принудени да живеят по начин, коренно различен от отредения им от природата. Това води до изключителен стрес на животните : те са хвърлени в нов непознат за тях свят, с непривични шумове и миризми, изложени часове на ред под жарките лъчи на слънцето, докосвания от непознати ръце, без да имат възможност да се оттеглят в свое кътче, за да се успокоят и да си починат.
   Стопаните на тези нещастни животни  правят немалко пари на техен гръб, експлоатирайки естествения интерес на хората към непознатото и екзотичното. Рядко може да се види, а още по-малко да се пипне боа или игуана, миниатюрно прасенце или лисичка. Нормална е човешката реакция на радост и любопитство. Когато сте на почивка край морето и настроението е лежерно, не се затормозявате с въпроси за защита на животните. foxy_2

Възрастни и деца радостно протягат ръце да докоснат странното и симпатично животинче...А то е ужасено от докосванията , от високите възгласи на учудване от възсторжения детски вик...Но, в името на печалбата на чорбаджията, животното трябва да търпи нетърпимото, за да може очарованият турист да си направи снимка с него и да си плати.

НАШИЯТ АПЕЛ е към всички свидетели на такова страдание – туристи и  местни жители:
   Не се поддавайте на изкушението да погалите и си направите снимки с такова животинче! С всяка снимка Вие увеличавате апетита към лесните пари на стопанина му и страданието на безпомощната жертва!
   Алармирайте веднага тел.112, полицията, РИОКОС, опитайте се   да спрете любопитния поток  от туристи около животинката, така че да провалите бизнеса на стопанина му. Телефоните на институциите можете да вземете и от тел.11800.

Зеленият телефон на РИОКОС за бургаския регион е  :
056-813212
                                                              
Телефони на РИОКОС-Бургас:
056-813205, 056-813207

fox_26_06_09Вярно е, че ще нарушите за час-два спокойствието си, ще развалите ваканционното си настроение в скандала, който ще се заформи. Но ще видите, че си заслужава, когато пред очите Ви  служители на РИОКОС конфискуват и приберат животното и го изпратят до най-близкия център за диви животни, в подходящ приют или приемен дом.
   Законът е на Ваша страна и защитава жертвите на човешката алчност, недомислие и празно любопитство.
  Удовлетворението, че сте спасили едно измъчвано, безпомощно същество е огромно. Направили сте света малко по-добър!
Тази Ваша ваканция ще остане в спомените Ви по-ярка от другите.
  Не забравяйте, че тези животни, тъжна туристическа атракция, имат една единствена надежда за спасение –ВАС!


  Не ги подминавайте!