Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon Съвременен приют за безстопанствени кучета в община Несебър

DSCN1023

Съгласно българското законодателство всяка община трябва да има приют за безстопанствени кучета и чрез него да реализира Програмата за намаляване на популацията им. Хуманното отношение към животните, от една страна, и законосъобразното намаляване на популацията на бездомните кучета, от друга, са сред поставените цели на Община Несебър, реализирането на които безспорно гради добър имидж на институцията сред европейските й партньори и гости.

           През пролетта на 2010г. община Несебър обяви търг за стопанисване на приюта за безстопанствени кучета, който се печели от фондация „ Animal SOS” - млада нестопанска организация, която работи на хуманни и дарителски начала. За периода от 18.05.2010г.-16.05.2012г. извършената дейност се изразява в следните цифри:

  • ·преминали през приюта над 800 кучета;
  • ·върнати по места 160 кучета;
  • ·осиновени – почти 200 кучета;
  • ·останали за отглеждане в приюта – 60 кучета;
  • ·сигнали и жалби, на които е реагирано – над 180 бр.

Ние изградихме не само отговарящ на българското законодателство общински приют, но и уютен дом за уличните животни.

Само със собствени средства в размер около 60 000лв “Animal SOS” подобри сградния фонд на общинския приют, с което създаде солидна база за дългогодишно развитие на дейноста на приюта. Организацията изгради просторни тухлени кучешки къщи с прилежащи им дворчета и подходящо осветление, монтира локално парно отопление в основната сграда и помещенията за болни и оперирани кучета, постави фаянс и теракот, изгради ветеринарномедицинските помещения и , монтира PVC- врати и прозорци, в двора постави дървени кучешки къщички. Специално закупеният джип 4х4 осигурява достъп до приюта и в най-лоши атмосферни условия.

Реализирайки общинската кастрационна програма, Animal SOS залавяше бездомни кучета, които кастрираше, чипираше, обезпаразитяваше и ваксинираше срещу бяс, а малките кученца се ваксинираха и с бебешки ваксини.. Кучетата, които бяха здрави и безпроблемни връщахме по местата на залавяне, а бебетата и животни, които по една или друга причина не могат да се върнат на улицата, оставаха в приюта, очаквайки своя осиновител.

В приюта екипът на Animal SOS полагаха денонощно грижи за всички постъпили в приюта кучета, стараейки се да им осигурят максимално добри условия за живот, съгласно българското и европейско законoдателство. Животните имаха достатъчно пространство, място за лягане, разходки и игра, храненето бе в зависимост от възрастта и здравословното състояние на кучетата и се контролираше от ветеринар.

Ветеринарномедицинското обслужване на животните (кастрации, ваксинации, лечeние, операции) се извършваха в ветеринарни клиники в гр. Несебър,гр. Бургас,гр. Варна. Лекуваха се и се оперираха всички нуждаещи се животни, като тези разходи се поемаха само и единствено от организацията.

В приюта вървеше постоянна работа по социализиране и предлагане на кучетата за задомяване.

Още един положителен щрих и до днес в работата на организацията е активна съвместна дейност с български и европейски неправителствени организации, които оказват значителна помощ в осиновителната кампания и следят от близо стриктното спазване на европейското и българското законодателство. Фондацията работи отлично с туроператорите при възникнал проблем с бездомни кучета около хотелите им и помага на техните туристи , желаещи да осиновят наше улично животно. Част от ежедневието на организацията е перманентната образователна кампания и разяснителна работа с обществеността.

         Изграждането на модерен приют за безстопанствени кучета в м.”Стролата”, с който Община Несебър може да се гордее, е факт благодарение на усилията на фондация „Animal SOS”.

приют Несебър сега приют Несебър сега
приют Несебър сега приют Несебър сега
приют Несебър сега приют Несебър сега
DSC07120 DSCN1182
DSCN1191