Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon Кара

kara12.01.2011г. Ледено студена утрин, слънцето хапе и проблясва в снежните кристали.На кръстовището на Слънчев бряг и с.Кошарица във фирмен двор неспокойно и уплашено куче влачи задните си крака. Поглъща лакомо подхвърлените парченца кренвирш, но не смее да се приближи към нас.Така започва известната ни история на Кара. За предишния й живот знаем само, че е блъсната от кола преди два месеца. За да съм по-точна, всичко започва предишния ден, когато край този двор случайно преминава с колата си Нина, наша приятелка и спонсор, и вижда влачещото се куче. Всъщност няма нищо случайно...

Нарекохме я Кара. Настанихме я в Приюта в Несебър, където тя е и до днес.

Нин а уреди в клиника във Варна преглед и впоследствие операция на изстрадалото й телце. Лекарите констатираха, че осакатяването й е небратимо, но й направиха интервенция, за да може волево да се изхожда. Шансът за успех не бе голям. Днес Кара не винаги контролира изхождането и постелките й се сменят понякога 2-3 пъти на ден.

Ветеренарномедицинските разходи и поръчаната инвалидна количка бяха поети от Нина и Animal SOS.

DSCN0095aСлед операцията настанихме Кара в т.н. Стъклена стая, единствената ни широка, светла и топла стая в приюта. Тя е специално запазена за бебета и тежки случаи. Постлахме й два матрака и Кара се настани на удобно и топло легло. Бебетата в стаята останаха очаровани , че могат да се гушкат в пухкавата козина на новата си „майка”.

След няколко дни пристигна и поръчаната количка. Опитвахме се доста време да приучим Кара да ползва количката,но безуспешно.Тъй като теренът в приюта не е гладък и трябва да се преудоляват различни нива, то количката се оказа неудобен вариант. От друга страна, вече два месеца Кара се е придвижвала сама и по някакъв неин си начин е приспособила движенията си към самостоятелен ход.

Скоро Кара привикна към новата обстановка, напълня, почувства се у дома. Започнаха безкрайни игри с тийнержарската група в двора, Кара се разбра с всички кучета и завоюва своето място в глутницата. Гледачите й обръщат специално внимание и тя с огромно удоволствие приема ласките, закачките, ресането, къпането.

Постепенно Стъклената стая се напълни с бебета, които определено започнаха да досаждат на Кара. Тя се справи отлично със ситуацията като си намери друга спалня. Настани се самостоятелно в манипулационната, където нощува и се оттегля през деня за почивка и усамотение.

Кара е с брилянтен характер и е истинско удоволствие да се занимаваме с нея. Днешната Кара е щастливо куче, обградено с другарчета за игра и любовта на целия персонал на приюта. DSCN0611a

Наясно сме, че приютът не е оптималният вариант за отглеждане на Кара. Нейното здравословно състояние изисква индивидуални грижи, които може да й осигури само осиновител с подходящи условия за отглеждане и достатъчно търпение и финансови възможности, за да поеме тежеста на нуждите й.

Такъв кандидат-осиновител още не се е появил и Animal SOS продължава да обгрижва Кара с цялата си любов към едно изстрадало мило същество.

ПП. (Добавено януари 2012г.)

...Кара не можа да дочака осиновителя си. В края на ноември 2011 г., в една от последните подарени от циганското лято топли утрини, Кара се пренесе в добрите ловни полета...