Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon Деца спасяват стафордширски териер

Новата година започна с добро дело, което събра деца от Несебър, Дирекция Екология на Община Несебър и фондация Animal SOS в един показателен и немаловажен случай.

tigyrНа 04.01.2012 г. из улиците на новия град Несебър прекрасен млад тигров стафордширски териер се разхожда сам, радостно въртейки опашка. Кучето явно се наслаждава на свободата си в слънчевия зимен ден и си търси другари за игра. Късметът му се усмихва и му изпраща две деца – Иван Червенков и Самуил Христов, четвъртокласници от Несебър, и двамата обичащи кучетата.

Децата, разбирайки отлично, че това чистопородно куче е явно домашно, взимат нашийник и повод от вкъщи и връзват на повода стафордшира. И тръгват с него по улиците на Новия Несебър да търсят стопанина на кучето. Към тях се присъединяват няколко тяхни съученици. Териерът е безкрайно доволен от веселата детска компания и радосно подтичва с децата.

В градинката на ул. „Еделвайс” групичката среща инспектори от Дирекция Екология на Община Несебър. Обяснивайки на децата, че намерените кучета трябва да се настанят в приюта на общината, инспекторите се обаждат на фондация Animal SOS, стопанисваща приюта. Екипът на Animal SOS, заедно с ветеринар, пристигат на ул. Еделвайс за 15 минути. Горди и радостни от успешно завършилата спасителна акция, децата предават кучето на организацията.

Случката е добро дело, изпълнено от трима участника – деца, местната власт и неправителствена организация, които в отлично сътрудничество се справят с възникнам проблем, като така предотвратяват евентуалното възникване на по-сериозни последици.

Този случай поставя няколко проблема, които е належащо да бъдат решени:

- изоставянето на домашни кучета от стопаните им по улиците е наказуемо от Закона за защита на животните като акт на жестокост по отношение на самото животно и като акт на безотговорност към гражданите на страната ни.

- кучето не е чипирано и регистрирано. Т.е. контролните органи – местната власт и ветеринарната служба, няма кого да санкционират в случай на намерено изхвърлено домашно или дворно куче.

- собственикът на куче е длъжен да осигури животното му да не напуска без надзор мястото на отглеждане, както и да го чипира и регистрира, в противен случай попада под ударите на закона.

Докато не бъдат чипирани и регистрирани болшинството домашни и дворни кучета в Несебър и селата наоколо, по строежите и фирмените дворове, ще срещаме бездомни шаровци по улиците. А те сами не са виновни, че са на улицата и не бива да носят вината на безотговорните си стопани, които са ги изхвърлили.

Измина законовият 8-дневен срок, в който стопанинът може да си потърси в приюта кучето. Никой не се появи. Управителят на приюта Маргарита Пеева направи всичко възможно да издири собственика, уви, напразни усилия. Дирекция Екология няма такова регистрирано куче. Изводът се налага сам – нерегистрирано, изхвърлено домашно куче. Като всички бездомни кучета...

Нарекохме стафордширския териер Тигър, настанен е в приюта и очаква своя осиновител.

Последна промяна (Сряда, 26 Декември 2012 14:44)