Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon ПРИКЛЮЧИ кастрационната акция в Несеър

Кампанията за кастрация на бездомни кучета, организирана от община Несебър и Фондациите „4 лапи” и „Animal SOS”, се проведе в периода 03.05 - 12.05.2011г. , обработката на животните се извърши с мобилната клиника на Фондация „ 4 лапи”, която бе разположена в приюта за безстопанствени кучета на Община Несебър. Eкипът на гостите се води от д-р Марина Иванова.


Целта на акцията бе намаляване на популацията на бездомните кучета в община Несебър преди началото на летния сезон чрез кастриране на приоритетно женски кучета. Прекият резултат са 114 кастрарани кучета, 82 женски и 29 мъжки, за 7 работни дни. Кастрирани са и около 20 котки.


Кампанията бе проведена в блестящо сътрудничество на фондациите „4 лапи” и „Animal SOS”.


Проблемът с бездомните кучета съществува отдавна в страната ни. Причините за появата на тези животни са комплексни – безотговорно отглеждане на домашни кучета, изоставяне на нежелани кучета или на малки кученца, малък процент на кастрирани домашни любимци и кучета, отглеждани за охрана на обекти – строежи, складове, наличие на хранителен ресурс в средата (лоша събираемост на боклука) и др.

Едва от няколко години за неговото решаване се прилага международно утвърден и доказал своята ефективност метод, препоръчан от Световната здравна организация – улавяне, кастрация и връщане на старите места.

Прилагането му позволява използването на ресурсите на неправителствени организации като „4 лапи” и „Animal SOS”. Регламентирани са съвместните усилия на местната власт и гражданския сектор при решаването на този проблем. Добър пример за това е сътрудничеството на „Animal SOS” с община Несебър.