Приют за бездомни кучета Animal SOS BURGAS
Проекти на приюта
Клуб Animal Kids
pobeda_logo
crazy-dog-day-062
Статистика

postheadericon Опел Комбо - дарение от ХОУП ХЪНТЪР Германия

opelНашите приятели от "ХОУП  ХЪНТЪР" - Германия ни подариха през остомври 2012 нов пикап Опел Комбо, който успешно служи на животните! БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!

Erdgas-Combo_5_Erdgas-Combo_2_Приятелите ни събраха средства, с които закупиха тази чудесна работна кола, за да можем да осигурим сигурен и удобен транспорт на бездомните животинки и обслужването им.

 

postheadericon Приказката свърши

DSC09365Всяка история има рано или късно своя край! За нас и за бездомните кучета в Община Несебър на 13.06.2012г. завърши приказката в общинския приют за безстопанствени кучета на община Несебър. Изтече договорът ни с община Несебър. Напускайки приюта ,ние прибрахме в нашата база в с. Черно Море всичките 60 кучета, които към тази дата бяха настанени там.

Прехвърлянето на животните при 35-градусовите жеги се извърши с помощта на 5 души немски туристи и едно немско семейство, живеещо в България. DSC09445_-_CopyБлагодарим им от сърце!

Затворихме за момента страницата " Общински приют - Несебър", което не означава, че ще спрем да се интересуваме как и дали община Несебър спазва българското Законодателство за защита на животните и стопанисва според него своя приют. Напускайки територията на приюта , ние оставихме там построени сгради, ремонти и подобрения за около 60 000 лв, за които община Несебър все още не е издала свидетелство за дарението.

Маргарита Пеева

DSC09358

DSC09454

 

postheadericon Деца спасяват стафордширски териер

Новата година започна с добро дело, което събра деца от Несебър, Дирекция Екология на Община Несебър и фондация Animal SOS в един показателен и немаловажен случай.

tigyrНа 04.01.2012 г. из улиците на новия град Несебър прекрасен млад тигров стафордширски териер се разхожда сам, радостно въртейки опашка. Кучето явно се наслаждава на свободата си в слънчевия зимен ден и си търси другари за игра. Късметът му се усмихва и му изпраща две деца – Иван Червенков и Самуил Христов, четвъртокласници от Несебър, и двамата обичащи кучетата.

Децата, разбирайки отлично, че това чистопородно куче е явно домашно, взимат нашийник и повод от вкъщи и връзват на повода стафордшира. И тръгват с него по улиците на Новия Несебър да търсят стопанина на кучето. Към тях се присъединяват няколко тяхни съученици. Териерът е безкрайно доволен от веселата детска компания и радосно подтичва с децата.

В градинката на ул. „Еделвайс” групичката среща инспектори от Дирекция Екология на Община Несебър. Обяснивайки на децата, че намерените кучета трябва да се настанят в приюта на общината, инспекторите се обаждат на фондация Animal SOS, стопанисваща приюта. Екипът на Animal SOS, заедно с ветеринар, пристигат на ул. Еделвайс за 15 минути. Горди и радостни от успешно завършилата спасителна акция, децата предават кучето на организацията.

Случката е добро дело, изпълнено от трима участника – деца, местната власт и неправителствена организация, които в отлично сътрудничество се справят с възникнам проблем, като така предотвратяват евентуалното възникване на по-сериозни последици.

Този случай поставя няколко проблема, които е належащо да бъдат решени:

- изоставянето на домашни кучета от стопаните им по улиците е наказуемо от Закона за защита на животните като акт на жестокост по отношение на самото животно и като акт на безотговорност към гражданите на страната ни.

- кучето не е чипирано и регистрирано. Т.е. контролните органи – местната власт и ветеринарната служба, няма кого да санкционират в случай на намерено изхвърлено домашно или дворно куче.

- собственикът на куче е длъжен да осигури животното му да не напуска без надзор мястото на отглеждане, както и да го чипира и регистрира, в противен случай попада под ударите на закона.

Докато не бъдат чипирани и регистрирани болшинството домашни и дворни кучета в Несебър и селата наоколо, по строежите и фирмените дворове, ще срещаме бездомни шаровци по улиците. А те сами не са виновни, че са на улицата и не бива да носят вината на безотговорните си стопани, които са ги изхвърлили.

Измина законовият 8-дневен срок, в който стопанинът може да си потърси в приюта кучето. Никой не се появи. Управителят на приюта Маргарита Пеева направи всичко възможно да издири собственика, уви, напразни усилия. Дирекция Екология няма такова регистрирано куче. Изводът се налага сам – нерегистрирано, изхвърлено домашно куче. Като всички бездомни кучета...

Нарекохме стафордширския териер Тигър, настанен е в приюта и очаква своя осиновител.

Последна промяна (Сряда, 26 Декември 2012 14:44)

 

postheadericon ПРИКЛЮЧИ кастрационната акция в Несеър

Кампанията за кастрация на бездомни кучета, организирана от община Несебър и Фондациите „4 лапи” и „Animal SOS”, се проведе в периода 03.05 - 12.05.2011г. , обработката на животните се извърши с мобилната клиника на Фондация „ 4 лапи”, която бе разположена в приюта за безстопанствени кучета на Община Несебър. Eкипът на гостите се води от д-р Марина Иванова.


Целта на акцията бе намаляване на популацията на бездомните кучета в община Несебър преди началото на летния сезон чрез кастриране на приоритетно женски кучета. Прекият резултат са 114 кастрарани кучета, 82 женски и 29 мъжки, за 7 работни дни. Кастрирани са и около 20 котки.


Кампанията бе проведена в блестящо сътрудничество на фондациите „4 лапи” и „Animal SOS”.


Проблемът с бездомните кучета съществува отдавна в страната ни. Причините за появата на тези животни са комплексни – безотговорно отглеждане на домашни кучета, изоставяне на нежелани кучета или на малки кученца, малък процент на кастрирани домашни любимци и кучета, отглеждани за охрана на обекти – строежи, складове, наличие на хранителен ресурс в средата (лоша събираемост на боклука) и др.

Едва от няколко години за неговото решаване се прилага международно утвърден и доказал своята ефективност метод, препоръчан от Световната здравна организация – улавяне, кастрация и връщане на старите места.

Прилагането му позволява използването на ресурсите на неправителствени организации като „4 лапи” и „Animal SOS”. Регламентирани са съвместните усилия на местната власт и гражданския сектор при решаването на този проблем. Добър пример за това е сътрудничеството на „Animal SOS” с община Несебър.